Tecknaren Tanja Thorjussen

På omslaget till KAMELEN tittar bokens huvudperson nyfiket mot läsaren. Konstnären Tanja Thorjussen har fångat Kamelens värdiga lugn.

Tanja har tecknat sedan hon var liten och för oss var hon ett självklart val då hon i sin konst ofta skildrar djur med en lyhörd finkänslighet. Djur är tänkande, kännande varelser. Att teckna ett porträtt av en personlighet som ditills bara funnits i text är en uppgift som kräver ett intuitivt lyssnande.

Nanuq Polynia 01

Nanuq Polynia 01

I serier av teckningar skildrar Tanja djurens väsen. Hennes surrealistiska sammansättningar och starka stämningar betonar att djur är mytologiska varelser. När jag ser hennes djur ser jag mig själv. Jag kämpar med trädet. Eller leker vi? Ett oväntat möte.

Thorjussen_Octopus and tree

Octupus and tree. nr 1.

Thorjussen_Octopus and tree nr.2

 Octupus and tree. nr 2.

Tanja är mångsysslare. Teckning, målning, grafiska tekniker, land art och performance. Hon jobbar som projektledare och curator både på egen hand och som en del av konstnärsgruppen LOCUS . Tillsammans med en kollega drog hon igång Lufthavna Performance Festival som ledde till att nätverket Performance Art Oslo bildades. Mer om Tanjas arbete hittar du på hennes egen hemsida: www.tanjathorjussen.com

Thorjussen_Hermaphrodite Moth

Hermaphrodite Moth.

No comments yet.

Kommentera